IMPORTANT: WE NEED FOTO OR VIDEO HERE.  

Any: 2017 – en actiu

Pressupost: 61.478 €.

Actuació:

Des de Fandema es detecta una falta de gestió de residus i, tanmateix, una gran oportunitat comercial i social pel tractament d’aquests. I és que els residus en les zones periurbanes cada cop són més, arran del desenvolupament econòmic de la zona i dels patrons de consum. És per això que s’inicia una prova pilot de compostatge al municipi de Tujereng que consta d’una recollida selectiva de la FORM (Fracció Orgànica Residus Municipals). Posteriorment, es gestiona per obtenir-ne compost de qualitat per ús comercial en l’hort comunitari gestionat per dones.

La gestió dels residus està impulsada des d’una estratègia de baix cost tecnològic i s’alinea amb la mitigació del canvi climàtic. Aquesta iniciativa sensibilitza, aporta consciència i educa des de tres eixos: reduir, reciclar i reutilitzar. També crea llocs de treball i aconsegueix la implicació de les persones locals des d’un bon principi. 

Després de la prova pilot on s’han realitzat diversos anàlisis sobre la brossa a més de 20 habitatges, s’ha elaborat un SIG per planificar i ordenar el territori, s’ha creat una base de dades de cartografia i un ortomosaic. S’ha fet formació i difusió en les escoles mitjançant grups teatrals i s’ha creat un jingle a la ràdio per arribar a totes les persones. El projecte té intenció d’expandir-se en el municipi de Tujereng, Kombo South, a la West Coast Region i a la zona perifèrica de l’àrea metropolitana de Serekunda, on s’està produint l’actual creixement i expansió de la zona urbana.

Gràcies a l’agermanament entre Tujereng i Torrelles de Llobregat, representats de BCC (Banjul City Council), KMC (Kamifing Municipalites Council), BAC (Brikama Area Council), grups d’interés VDC (Village Development Commite) i Woman Kafouo (col·lectiu de dones), han visitat les plantes de gestió de residus a Torrelles i Santa Coloma per tal de conèixer la realització de la gestió de residus. L’objectiu és aconseguir generar un sistema de gestió que passa, primerament, per la conscienciació de la població.

Resultats:

Actualment, el projecte està implementat al mercat, a l’Escola de Fandema i en una casa particular de Tujereng. Tot i estar en fase pilot, s’ha vist i es preveu que creï la generació d’un entorn més saludable amb millors condicions d’higiene, menys abocaments incontrolats, una major conscienciació dels residus i un enfortiment de les capacitats dels òrgans de govern i gestió municipals dels residus a Tujereng.

Execució:

Mbolo Association i Solidança.

Finançament:

L’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat, Associació Solidança i Mbolo Association amb coordinació amb, Àrea Metropolitana de Barcelona.